Norrby – Landala

Norrby IF:s lag från 1953. Spelade i Allsvenskan säsongen 1955-56.

Historik

Det område som idag kallas Norrby bestod ursprungligen av två gårdar med namnet Nolby – ”Norra byn”. Under 1600-talet fördes de till staden Borås, och räknades som en del av denna trots att de låg utanför stadens tullgräns vid Viskan. Senare kom området att kallas Norrbygärde.

Norrby begränsas numera i huvudsak av den stora sväng som Göteborgsjärnvägen gör mellan Borås Central och Byttorps vägport samt av Alingsåsvägen. Men de viktiga industriområdena längs Viskan bör också räknas dit.

För en inbiten Norrbybo är Landala en annan stadsdel. Den sträcker sig i norr ända bort till Kilsund och Viskans strand. Landala saknar i dag bostadsbebyggelse och gatorna är nya. Det är därför svårt att finna referenspunkter för den som vill orientera sig om hur det var förr.

Gatunamn

Endast ett par gator har namn efter gamla stadsägor och liknande:  Billdal och Kronäng. De andra är mer allmänt namnsatta.

En gata som många boråsare hört talas om är Ulltrådsliden. Namnet finns inte på någon karta, men en gatstump kallades så i folkmun. Den var en del av Viskastrandsgatan, och gick från Norrbro snett upp till Norrby Långgata.

På Landala har namnet Repslagaregatan åter tagits till heders efter att ha varit borta sedan området helt bytte karaktär på för några decennier sedan. Den har visserligen nu en annan sträckning, men namnet minner om den långa repslagarebyggnaden som låg där en gång. Gatan gick då i riktning mot nordost, och backen ner mot Viskastrandsgatan kallades ”Åna-lia”. Sedan Bäckeskogsleden mot Byttorps vägport byggts går Repslagaregatan nu norrut från Repslagarerondellen.

Bebyggelse

I stadsdelens centrum – korsningen mellan Norrby Långgata och Norrby Tvärgata – uppfördes tidigt stiligare hus i flera våningar med utsmyckade fasader.

Men det typiska för området var annars mycket enkla bostadshus. När företagen stod för byggandet fick endast de anställda hyra lägenhet. ”Livegenskap” rådde. Ordentliga gator saknades och de sanitära behoven kunde svårligen tillgodoses. Någon kommunal planering existerade inte från början.

”Grå baracker, från Landala till Palmelund – vedbodar, uthus, soptunnor – bakgårdar med tvätt på tork – lungsoten bodde i många hus”, sa en gång revymakaren Curt Peterson i en monolog om platsen för sin uppväxt.

En klassiker var kvarteret Järnbäraren, som låg intill Norrby Långgatas passage över järnvägen. Väveribolaget byggde här 93 små lägenheter med något högre standard, dessutom en barnkrubba.

På 1960-talet genomgick Norrby en genomgripande förändring. Gatunätet förändrades och de uttjänta husen revs. Upp byggdes de stora komplex som nu dominerar bilden. Det ofta föraktade ”miljonprogrammet” bjöd då lägenheter av hög kvalitet och bra planlösningar. Dessutom med centralt läge.

Industri

Två exempel på tidiga fabriker, båda med startår 1876, får representera den textila eran. Norrby Spinneri & Väfveri vid Magasinsgatan blev många Norrbybors arbetsplats. Fabriken uppköptes av Borås Wäfveri AB 1918 och var granne med den dominerande Ångcentralen. Byggnaderna revs 1983. Wiskastrands Wäfveri AB var ett embryo till den blivande Yllekoncernen. Dess fabriksbyggnad inrymmer numera Viskastrandsgymnasiet.

Borås Mekaniska Verkstad, Magasinsgatan 12, grundades 1888. Företaget hade en mekanisk verkstad och ett gjuteri. Teaterbron och Norrbro är exempel på deras grovsmide som står sig än idag. Axel Nylander och sonen Axel-Uno, båda kända kommunalmän under lång tid, var företagets ägare.

Skola och kultur

Norrbyskolan stod klar 1905, och barnen slapp sedan traska den långa vägen till Caroli- och Gustav Adolfskolorna på Lugnet. De som gått där klarade sedan också ”inträdeskravet” till kompisgänget Gamla Norrbygärdepojkar, med sin damklubb. Sedan starten 1953 har de hållit Norrbyandan vid liv. Även de gamla antagonisterna från Landala får vara med där.

Föreningshus och bönehus fanns också som samlingspunkter. Trångboddheten var stor, men det är anmärkningsvärt hur många Boråsprofiler som vuxit upp på Norrby, och hur den konstnärliga ådran odlats.

Ett exempel är ungdomarna Gänget från vägporten (Byttorps), som i början av 1940-talet framförde sina nummer i Ramnaparken. De kallade sig först Toner från torkrummet, vilket kan ge en antydan om var träningslokalen var belägen. Vårat gäng från huvudstaden var förebilden.

Fotboll: Norrby IF och Kronängs IF

Idrotten har alltid haft en given plats bland de boende på Norrby. Och fotbollen har varit nummer ett. Just nu är intresset återigen på topp för det egna laget efter avancemang i seriesystemet. Kronängskamraterna hette föreningen när den bildades 1927, tog sedan namnet Norrbygärde IF, innan den döptes om till Norrby IF tjugotalet år senare. Klubben har oftast fått känna sig som nummer två i staden, men annat var det 1955. Norrby gick då upp i Allsvenskan – Elfsborg hade ramlat ur året före! Aldrig har väl Borås varit så tudelat som då. Ytterligare ett elitlag i fotboll finns med ursprung på Norrby, nämligen Kronängs IF. Dess damer spelade sju säsonger i högsta divisionen runt 1980. Sedan länge har deras hemmaplaner dock funnits på andra platser i staden och namnet Kronäng förknippats med dessa, men det var alltså här allt började.