Föregående sida

Mathis Baby x 65 Torpedo

»Änglagårdsbilen»
 

Den s.k. Änglagårdsbilen har sin historia knuten till gården Lönnarp i Böne socken. Denna gård var i Colin Nutleys filmer själva Änglagård. Bilen har dock ingen koppling till filmerna.

År 1910 köptes gården av Herman Fahlgren (1880-1973). Som ägare av kraftbolag och direktör för Ulricehamns Kurhotell blev han en betydande man i bygden och ville gärna kallas patron. Hans dotter Kerstin övertog gården efter föräldrarna och dog själv 1990. Inget testamente kunde finnas efter henne och hela gården tillföll Allmänna arvsfonden. Efter regeringsbeslut 1994 erhöll Winsarps Kulturhistoriska Förening (namnbyte till Föreningen Änglagårdsbilen 2001) bilen av arvsfonden efter s.k. arvsavståelse.

Renovering

Renovering av bilen inleddes 1995. Ett tiotal personer lade ner sammanlagt omkring 2 000 timmar under de tre år arbetet pågick. Utomstående experter anlitades för vissa arbeten. Slutbesiktningen ägde rum den 27 november 1998.

För finansiering söktes sponsorer främst i bygden, men även några långväga företag ställde upp. Renoveringen, utöver eget arbete, kan värderas till cirka 150 000 kronor.

Världens äldsta

Bilen är en Mathis av 1911 års modell. Efterforskningar hos Club Mathis i Frankrike visar att det endast finns någon enstaka bil kvar som tillverkats på 1910-talet och att vår är den allra äldsta. Bilen är nära nog i originalskick – endast lyktor (som dock var extrautrustning) och signalhorn saknades vid övertagandet. Vidare är bilens historia välkänd. Tillsammans gör detta att föreningen äger en verklig kulturskatt som måste vårdas med stor omsorg.

Herman Fahlgren köpte bilen omkring 1914 och hans brorson har berättat hur de körde den från Stockholm. Punkteringarna var många, mest av hästskosöm som låg på vägarna. Förmodligen blev bilen inlånad till Kronan under första världskriget och då ommålad med grön färg. Originalfärgen var vinröd (Bordeaux) med svarta skärmar – samma färg som den har återfått.

Bilen användes av Fahlgren bl.a. när han reste till arbetet på kurhotellet. Det var den första bilen i bygden och det berättas om hur ekipaget satte skräck i människor och hur hästar skenade när han kom farande. I backarna till kurhotellet hade den 16 hkr starka motorn vissa problem att ta sig upp och det sägs att detta var ett skäl till att han avregistrerade sin bil redan den 6 februari 1931.

Den togs sedan fram och kördes på gården någon gång då och då. Vid varje större födelsedag lät Fahlgren sig fotograferas i bilen – senast vid sin 90-årsdag 1970. Efter hans död gömdes bilen på Lönnarp och ett rykte om att den var såld spreds ut. Det var en stor sensation att den återfanns.
 

Årsmodell: 1911

Tillverkningsort: Strasbourg, Frankrike

Konstruktör: Ettore Bugatti

Motor: 4 cyl 16 hkr 1327 cc

Motornr: 4030. Chassinr: 4039

Max hastighet: 65 km/tim

Växellåda: 4 fram + back

Koppling: Läderkon

Tändning: Bosch magnet

Axelavstånd: 2,50 m

Spårvidd: 1,15 m

Däck: 710 x 90 (Michelin Cablé)

Inköpspris: 6 500 kr

 


 
Föreningen Änglagårdsbilen – startsida