Föregående sida

(Artikel tidigare införd i Vagnhistoriska Sällskapets tidskrift Ekipage nr 1999/4)

Temadag vid Årås kvarn

Av Lennart Wasling

 

I lador och skjul runt om i landet står många gamla hästvagnar och slädar som utnyttjas i alltför liten omfattning. I många fall kan det vara riktiga rariteter, ibland enklare bruksvagnar. Men en sak har de gemensamt – alla behöver de vård och omsorg. En vagn som bara står stilla mår inte bra.

För att i någon mån råda bot på detta anordnades en söndag i maj en temadag kring hästekipage av Vagnhistoriska Sällskapet. Man hade valt Årås kvarn strax utanför Ulricehamn för detta försök att nå allmänheten med information.

– Vi hoppas detta kan bli en återkommande temadag, sa Göran Wigén från Dalum, som är sällskapets vice ordförande och initiativtagare till arrangemanget. Vi tror att det är viktigt med upplysning om hur gamla saker skall vårdas.

<Klicka på bilden>

 
Några av Sällskapets tungviktare besökte temadagen vid Årås kvarn.
 


fr. v. Göran Wigén, Jan-Erik Virgin, Ingemar Lindqvist och Henric Stenby.

Vagnexperter

Vid temadagen medverkade flera experter på hästanspända fordon. Från Bollebygd kom Ingemar Lindqvist, som kunde ger råd om reparation och underhåll. Han hjälpte även till med typbestämning av vagnar. Och som vanligt hade han även mycket bestyr med att sälja föreningens skrifter.

Smeden Otto Samuelsson visade prov på sin smideskonst. Många detaljer på ett gammalt ekipage kräver ett gediget hantverk vid reparation och den duktige Ryforssmeden är säkert den rätte att visa detta. Han hade en liten fältässja och ett städ med sig och kunde med hjälp av dessa demonstrera några av de enklare handgreppen som en smed måste kunna. Färdiga prover på mera kvalificerade alster fanns också till beskådande.

Christina Allansdotter från Mullsjö är en av landets få sadelmakare. Hon presenterades nyligen i denna tidskrifts spalter. Trots sina unga år är hon redan väl etablerad i branschen. Ett par års utbildning i hästsportens hemland England har gett henne stora kunskaper och hon kunde ge råd om hur läderdetaljer skall vårdas.

Vidare visade tapetsören Jörgen Kentemo från Dalum prov på omklädning av sitsar o. dyl.


 
Smeden Otto Samuelsson, Ryfors.

Utställning

Några fina vagnar fanns också till beskådande, bland annat den Tidaholms-gigg som Winsarps Kulturhistoriska Förening renoverade för ett par år sedan. En Victoria och några andra pärlor hade olika ägare också tagit med sig.

Vädret var inte det bästa denna vårdag. Det bjöds ett ihållande regn, men den talrika publiken skyndade mellan de uppsatta regnskydden och tog en sväng in i värmen i Årås kvarn. Dagen till ära – det var Mors dag – bjöds alla mödrar på kaffe med dopp. Och sådant kan uppväga dåligt väder!

 



Christina Allansdotter med föreningens Tidaholms-gigg.

 


 
Föreningen Änglagårdsbilen – startsida