Åter till:
Orkestersida Jan-Owe Stappe saxofonkvartett
Jan-Owe Stappe (bs), Jens Björk (ts), Roger Johansson (as), Ulf Holmestrand (ss).


Konsert i Byttorpskyrkan, 2012-07-01.
 


Jan-Owe Stappe

Jan-Owe (Svensson) Stappe (f 1939) kommer från Fristad. Han har ända sedan på 1950-talet funnits med i ett otal orkestrar, av vilka följande finns redovisade på egna webbsidor på denna sajt: Curt Carlanders orkester, Leif Holmbergs, Bernt Lindes, Metrokvintetten och Stora Passionsbandet. Hans instrument har alltid varit barytonsaxofonen. (Hans bror Ralph Stappe (f 1936) finns med under Jean Josefsons ensemble.)


<Mer om Jan-Owes biografi;   Och lite om brorsan Ralph>
 

Saxofonkvartett

Redan 1979 — på den tiden var det bara gitarrer som gällde, och det var många musiker som tyckte att det var för lite blås i orkestrarna — började Jan-Owe experimentera med en egen saxofonkvartett. Den första besättningen var Patrik Stigsson (sopransax), Lars Söderling (altsax), Stig Petterson (tenorsax) och Jan-Owe Stappe (barytonsax). (Stig med tenorsaxen är förresten pappa till Patrik med sopransaxen; Stig spelade också med Rune Sunnerhälls och Leif Holmbergs orkestrar i mitten av förra seklet och finns på bild där.) Saxofonkvartetten spelade mest hos föreningar och i några kyrkor. De slutade 1984 på grund av att Patrik flyttade till Göteborg för studier och Stig fick mycket att göra i kören på Storan i Göteborg. Sedermera flyttade också Lars till Lund. Förutom lokala spelningar gav kvintetten olika konserter i Ystad en hel helg 1982 eller 1983.

I mitten på 1990-talet var de igång igen, då med samma mannar utom Lars Söderling, som ersatts av Roger Johansson. Stig avled efter ett tag och ersattes av Johnny Arvidsson. Sedan gjordes ytterligare ett uppehåll, men i slutet av 2000-talet kom de igång med Ulf Holmestrand, Roger Johansson, Jens Björk och Jan-Owe Stappe (se bilden ovan). Spelningarna har nästan uteslutande gjorts i kyrkor i Sjuhäradsbygden. Ovanstående bild är från en sådan konsert i Borås.
 

Kvintett och Nonett (9-mannaband)

När Jan-Owes bror Ralph flyttade »hem» till Borås 1992 startade de tillsammans en kvintett med trumpet, barytonsax och komp. Det senare bestod av Sture Larsson (piano), Björn Claesson (bas) och Bengt Pedersen (trummor). Björn, Sture och Ralph slutade efterhand och ersattes av Magnus Bylund, Bengt »Bengan» Carlsson och Åke Johansson. När Bengt avled 2007 tog Hans Reichel över, och när Åke fick en stroke 2010 kom Gunno Fransson i hans ställe. Kvintetten »rann ut i sanden» i brist på jobb.

En sommar — troligen 1997 — satte sig Jan-Owe ner och skrev en jäkla massa arrangemang för 9-mannaband. Två trumpeter, altsax, tenorsax, barytonsax, trombon + komp. De gjorde en konsert på Fristads Folkhögskola som test, och det lät riktigt bra. Sedan spelade de på jazzklubben som då höll till på Stadshusgrillen. De spelade också på Jazzfestivalen och lite andra ställen. Det var lite svårt att hålla ihop det hela och att få jobb, så projektet ebbade ut. Det finns lite inspelat vid några speltillfällen, men av ganska dålig kvalitet. Kanske kan bandet tas upp igen med nya fräscha musiker.

— Men sådant kräver stort engagemang och mycken ork, säger Jan-Owe.

Men här är en bild från ett framträdande 2013. Det ägde rum den 8 maj i Sinnenas hus och i Club Jazz in Times regi.
 Kapellmäst. Jan-Owe Stappe (bs), Ola Linde (tb), Ingvar Alfredson (ts), Hans Reichel (dr), Janne Forslund (as), Mikael Lénberg (tp), Jacob Lénberg (tp), Gunno Fransson (p), Jan Norlander (b).
 

Musikerna i Saxofonkvartetten svarar också för följande inspelade stycken.
 


Spår (Klicka på låten för att lyssna! <mp3-fil>)
 

  1. Uti vår hage (trad.) 2,00
  2. Så skimrande var aldrig havet (E Taube) 2,58
  3. Jag unnar dig ändå allt gott (trad.) 2,41
  4. Pavane for the Earl of Salisbury 1,46
  5. Byssan lull (E Taube) 1,36
  6. Brevet till Lillan (E Taube) 2,06
  7. Summertime ur Porgy & Bess (G Gershwin) 3,02
  8. Om sommaren den sköna (trad.) 2,33
  9. As time goes by (H Hupfeld) 2,47
10. Kärleksvals (U Neuman) 3,13
11. Allt under himmelens fäste (trad.) 2,44
12. Nu har jag fått den jag vill ha (O Adolphson) 3,22
 

Samtliga arrangemang av Jan-Ove Stappe,
utom nr 4, P Harwey.


 


 
Boråsorkestrarnas startsida