|
Åter till: |
Klicka på en bild för att få en större version och musikernas namn.
Roxy, 1941 |
Roxy, 1941 |
Roxy, 1941 |
Roxy, 1941 |
Roxy, 1941 |
|
Roxy, 1943 |
Roxy, 1943 |
Roxy, 1954 |
Roxy orkestern startade i mitten av trettiotalet (1935?; spelade i Folkets Park 1936-04-04) av batteristen Gotte Wihlborg (1904–1961) och bestod då mest av militärmusiker; en av medlemmarna var redan då altsaxofonisten Tage Sandberg. En nystart skedde den 2 oktober 1940 då flera av personerna på bilden från 1941 ovan kom med. Under krigsåren höll man sig av naturliga skäl i Sjuhäradsbygden — de var särskilt populära i Kind — med sina spelningar, men senare kunde man sträcka ut resorna en del.
En dansvänlig musik av lite äldre slag spelades av Roxy. Den kallades helt enkelt modern dansmusik och bestod av olika danser som exempelvis foxtrot, slowfox, samba, rumba och tango.
Roxy spelade ofta i Friggahallen på Yxhammarsgatan 28. Gotte Wihlborg bodde i samma hus och kunde smita upp till familjen under kvällens paus.
Ett bevarat trumskinn med autografer från bland annat Alice Babs minner om en tid när kvällens dansorkester, oftast bara pianisten, förväntades ackompanjera dessa soloartister, när de gjorde besök i Ramnaparken (3 ggr i juli 1940) och Folkets Park.
Musikarrangemangen med de olika stämmorna inköptes på Musiklagret (samma adress då som nu på Norrmalm) eller Waideles musikaffär. Det var skickliga notläsare i orkestern.
Någon enstaka gång kunde man ha en vokalist: Maj Skoglund och Siv Arvidsson har sjungit »dagens senaste schlager» i Roxy.
Den 26 augusti 1956, i Månstad, upphörde orkestern att spela modern dansmusik.
Från början av 1950-talet fanns det också en variant av orkestern som spelade »kulturell» dansmusik, dvs. för gammaldans. Den hade namnet Kultisorkestern eller bara Kultis, och spelade särskilt mycket i Ramnaparken. När Roxy slutade återuppstod Kultisorkestern fem månader senare (13 januari 1957), med nästan samma besättning, och med Karl-Erik Nilsson som trumpetare. Med både klarinett och trumpet bjöd de kultisvännerna på annorlunda takter, vilket var mycket populärt. Flera radiospelningar blev också följden. Roxy/Kultisorkestern gjorde sitt sista framträdande den 21 november 1959 i Folkets Park. Gotte Wihlborg kunde då se tillbaka på 25 år som kapellmästare – med i stort sett samma mannar i tjugo av åren.
Gotte (ej Gottfrid!) Wihlborg var föreståndare för Malmströms
Herrekipering vid Carolikyrkan. Kvällens dansmusik avslutades oftast med ett
litet reklaminslag för Malmströms.
Han var far till basisten Rolf Wihlborg
(1929–1989), som först arbetade på samma ställe och senare i guldsmedsaffär.
Rolf började i Stars ensemble på 1940-talet och spelade sedan med Rune Sunnerhäll.
Rolf blåste trumpet i Hemvärnets musikkår på 1980-talet.
Åke Carlsson (1922–1982), även kallad Lill-Åke, medverkade i början av 1940-talet i Roxy som trumpetare, basist och dragspelare. Han hade lärt sig spela ess-kornett i Unga Örnar. Förutom engagemanget i Roxy medverkade han en tid i orkestern med det moderna namnet The Finess, med kapellmästaren Åke Hillerström (se under Äldre orkestrar). Även det bandet spelade i Friggahallen, i Folkets Park och på festplatser runt om i Sjuhäradsbygden.
Åke arbetade på rådhuset (Byggnadsnämnden) och på Byggnadsfirman K. I. Anderssons kontor; de sista åren på Ellos postorder.