Åter till:
Orkestersida                                  
 

City Hall Stompers, 1985
 

City Hall Stompers, c1990

City Hall Stompers, c1995

City Hall Stompers, 1997

City Hall Stompers, 2013

City Hall Stompers, 2013


 

City Hall Stompers är namnet på ett band som såg dagens ljus inför en lussefest i Stadshuset 1971. Som namnet antyder hade medlemmarna anknytning till detta hus och sina arbeten där – ja, någon arbetade väl på annat håll i kommunens tjänst. Framträdandet blev lyckat och några fler spelningar gjordes innan den stora premiären ägde rum – i Stadsparken och som förband till den då mycket populära sångerskan Lena Andersson och gruppen Landslaget. Den 14 juni 1973 skedde detta.

Till de ursprungliga medlemmarna räknas Sven Grönberg (tp), Sture Sjöberg (cl), Carl Gustaf Smedberg (p), Bosse Hellgren (g), Pelle Olausson (banjo), Jan Gustafsson (dr), Lars-Åke Heed (b) och Hasse Svensson (v-basun). Bandet spelar utpräglad dixielandmusik.

 
Dixielandmusik är en musikstil, som uppstod bland vita musiker i New Orleans på 1910-talet. Kollektiv improvisation med soloinslag är en beskrivning av den. På 1920- och 1930-talen var musiken populär som dansmusik, och fick då även en del inslag av swing. På 1950-talet var musiken särskilt populär bland skolungdomar. Många klädde sig i dufflar med halsduk, rågummiskor, rymliga manchesterbyxor, veckade kjolar, tjocka strumpor, och kallades dixies. Piprökning var också populärt bland pojkarna. De hade stort behov av att särskiljas från skinnknuttar och spättor; senare raggare.

Dixie är benämningen på sydstaterna i Amerika, något nedsättande, och en motpol till nordstaternas Yankee. Ej att förväxla med dixi, som användes i romersk retorik som avslutningsord (»Jag har talat.»)
 

City Hall Stompers har under årens lopp haft en rad olika medlemmar och idag är endast två av de ursprungliga kvar, nämligen kapellmästaren Sven Grönberg och Sture Sjöberg. Några namn på bandmedlemmar utöver de i inledningen nämnda: Bengt Pedersen, Ruben Karlsson, Stig Nordlund och Lars Sjögren. Dessutom några vars namn framgår av orkesterbilderna.

Bandet har spelat på många estrader, allt från Chalmers kårfester till Grimsås IF:s 50-årsjubileum. Deras budskap är i första hand att sprida glädje och i andra att försöka visa hur dansmusiken kunde låta förr.
 

Under 2013 gjordes en nysatsning efter en tid med liten aktivitet. Några nya medlemmar togs in i orkestern, vilket framgår av de två sista bilderna ovan, och stadens enda dixielandband City Hall Stompers är därmed åter på arenan.

Ett samarbete med den blott trettonåriga naturbegåvningen Julia Frölich inleddes också, och hon medverkar vid vissa spelningar.


 
Boråsorkestrarnas startsida