Åter till:
Orkestersida 


Army band (regementsmusiker)

 Klicka på en bild för att få en större version och musikernas namn.
 

Armémusikkåren (I15), 1957

Army band, 1961

Några militärmusiker, 1969


Glansperiod

Den svenska militärmusikens glansperiod inföll under beredskapen på 1940-talet, men långt dessförinnan hade militärmusikkårerna fungerat som regionala och lokala musikhögskolor — från 1901 under statlig ledning. De bruksorkestrar, brunnsoktetter, badortskapell och enskilda folkmusiker som i så stort antal fanns spridda över landet hämtade sin näring ur militärmusiken. Så gjorde även de musikkårer som fanns vid folkskolor, spårvägar och en del andra arbetsplatser, för att inte tala om Frälsningsarméns många spelglada orkestrar.

Militärmusiker behövde tjäna extra och det gjorde man både som musiklärare och genom spelningar lite varstans i städerna och ute på landet. De restauranger som annonserade »I afton dans!» hade som regel dansband där militärmusiker och deras före detta musikelever ingick. När 1940-talets storband spelade upp till dans kände många värnpliktiga bland de dansande igen musikerna från regementet.

Älvsborgs regementes musikkår …

… eller Armémusikkåren i Borås som den kallades efter 1957, bestod av ett 25-tal duktiga musiker. Dessa kom att betyda mycket både för populärmusiken och den seriösa musiken i bygden. De spelade med i olika orkestrar och de ledde egna band.

Regementsmusikerna hade också den egenskapen att de kunde spela prima vista (»vid första anblicken»). Det betyder att de var mycket notkunniga och kunde spela musik som de inte hört förut. De kunde därför lätt sätta sig in i en orkesters repertoar och snabbt ersätta någon som slutat eller bara ta ett vikariat vid sjukdom och dylikt.

Army band

År 1961 satte man samman en egen dansorkester, ett riktigt storband bestående av 14 musiker (varav tre civila). Den fick namnet Army Band och framträdde i Folkets Park någon gång då och då under ett tiotal år framöver.


Här är några namn på regementsmusiker från I15 som deltog i de olika dansorkestrarna:
- Stig »Gödde» Eriksson (tb)
- Bror »Bosse» Erlandsson (tb)
- Gunnar »Hubbe» Fredriksson (tb)
- Olle Jansson (bs)
- Inge Johnsson (ts)

- Sture Kjeldén (tp)
- Karl-Erik Nilsson (tp)
- Bernt Persson (ts)
- Jan Rydbäck (dr)
- Ingemar Sambrant (bs)
- Olof Sylmé (dr)
- Håkan Wallander (ts)
 
Från andra regementen kom t.ex.:

- Curt Severö (ts)
- Rolf Billberg (as)Militärmusiken vid I15 överfördes på 1980-talet till Regionmusiken. Musikerna organiserades i mindre enheter för olika slags musik. En av dessa var Rörbandet — namnet med syftning blåsinstrumentens munstycke med rörblad och rörband — med Ingemar Sambrant som ledare. Orkestern spelade endast på konserter (ej dans) och ackompanjerade många olika artister, bl.a. sångerskan Sonja Stjernqvist vid flera tillfällen. På webbsidan med Ingemar Sambrant finns en skivinspelning från 1987 med sångaren Claes Olsson från Göteborg.
 Fr.v.: Olle Jansson (as), Rude Pålsson (b), kapellmäst. Ingemar Sambrant (ss), Henning Hermansson (ts),
Jan Rydbäck (dr),  Kurt Westerling [Skövde] (tb).

 


 
Boråsorkestrarnas startsida